Ikan siakap } dikelar banyak-banyak, dilumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup sampai ke tulang.
Bawang putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus
Bahan Sampingan, dipotong dadu:
Nenas
Tomato
Cili bangla
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Air
Garam
Hiasan
Carrot – dihiris halus
Daun sup
Cili padi – hiris halus
Cara Membuatnya:
Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang. Kacau.
Masukkan air yang dicampur tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan bahan sampingan tadi dan tunggu hingga masak.
Curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan itu kasi geram sikit.
Makanlah panas-panas sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang. Jangan lupa gigit cili padi tu lagi pedas lagi sedap.
p/s: aku dah cuba resepi mmg masyuk....anak sulong suka sgt sbb x pedas....manis2 gitu...
7 comments:
wah.... baru plan nk masak ptg ni, leh cuba nih... smlm wat asam pedas ikan kerisi. Si siakap dok kt sbox dulu...ptg ni kite wat siakap lak...heheh...
buat...jgn x buat as...ma pun nk msk siakap sweet sour plak ptg ni...anak2 dan suami suka mkn...ma suka tgk suami & ank2 mkn....
x anta report lak, siakap sweet sour nyer...hehe... leh as cuba resepi ma..:D
sweet sour lebih kurang mcm 3 rasa as..mlm td ma buat... nanti ma tulis resepinya dan gmbr yg ma tgkap mlm td yer...alhmdulillah cik abg puji mskn ma...dan 2x tmbh nasi... (":)
sweet sour lebih kurang mcm 3 rasa as..mlm td ma buat... nanti ma tulis resepinya dan gmbr yg ma tgkap mlm td yer...alhmdulillah cik abg puji mskn ma...dan 2x tmbh nasi... (":)
emmmm nampak cam cdap je..
t ley la masak to iela ea..
heee
Post a Comment