Salam Ukhwah

26 August 2013

Pengedar Sah Shaklee di Kulim.

Assalammualaikum wth,
Rakan-rakan maya yang di Rahmati Allah sekalian, InshaAllah jemput singgah blog Kesihatan saya ye. dan Follow serta like di FB page kakma...
Sayang kalian kerana Allah.




Shaklee kini lebih dekat dengan anda. Shaklee juga berada di Kulim.
Saya Armawati Ariffin id:858240.

Boleh dapatkan Set:
1. Wellness Programme
2. Anti-Aging Programme
3. Men Health Programme
4. Love Your Heart Programme
5. Children & IQ Programme
6. Supplement Penyusuan Susu Ibu
7. Supplement Berpantang

Sekiranya anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut hubungi saya:


Hubungi Arma di sini:
PM :
https://www.facebook.com/preciousInsyirah
Sms : 012-6874142
Blog :
http://preciousinsyirah.blogspot.com/
Like My Page <3 font="" nbsp="">https://www.facebook.com/pages/Precious-Insyirah-Wardrobes/166433056756447

~Jika anda walk in ke mana-mana branch boleh gunakan id saya 858240 untuk dapatkan harga diskaun 15%-20%~

~Anda boleh dapatkan dari saya atau anda boleh dapatkan Shaklee di Cawangan seluruh Malaysia dengan ID saya, dan jaminan saya untuk anda:
1) FREE Consultation & After Sale Service (bimbingan exclusive dari saya)
2) Harga Terbaik dan Mampu Milik
3) Nikmati layanan ISTIMEWA &EXCLUSIVE di secret group pelanggan saya.

~Petikan kata-kata Pengasas Shaklee
"Saya tidak pernah memperlekehkan profesion perubatan," tetapi kita adalah dalam 2 bidang yang berasingan. Mereka dilatih utk merawat penyakit,saya berminat dalam memperbaiki kesihatan"

-DR FORREST C.SHAKLEE,SR

08 May 2013

Dimanakah letaknya Tulang Sulbi???


سُوۡرَةُ الطّارق


خُلِقَ مِن مَّآءٍ۬ دَافِقٍ۬





At Thoreeq:6
Dia diciptakan dari air (mani) yang memancut (ke dalam rahim);
He is created from a water gushing forth,


يَخۡرُجُ مِنۢ بَيۡنِ ٱلصُّلۡبِ وَٱلتَّرَآٮِٕبِ

 

At Thoreeq:7

Yang keluar dari “tulang sulbi” lelaki dan “tulang dada” perempuan.
Proceeding from between the back-bone and the ribs.

Teks dan terjemahan dari Quran Explorer.com

Ayat Motivasi dan Mutiara Kata


Ayat Motivasi dan Mutiara Kata
  1. Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti – Hukama

  2. Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan. – Peribahasa Arab

  3. Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan.

  4. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. – Richard Brinsley Sheridan

  5. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya, bukan dari jawapan-jawapannya. – Voltaire

  6. Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja, asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan.

  7. Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang.

  8. Jagalah dirimu baik-baik, usahakanlah kemuliaannya, kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab.

  9. Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. – Samuel Johnson

  10. Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh.

  11. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. Yang berani mati hanya sekali.

  12. Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji…

  13. Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

  14. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa.

  15. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

  16. Jika keadilan ditegakkan, keberanian tidak diperlukan lagi.

  17. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya, maka dia seperti pelakunya.

  18. Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal, tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal.

  19. Orang yang sibuk selalunya nampak bising, orang bekerja diam diam sahaja.

  20. Apabila engkau telah berazam, maka bertawakallah kepada Allah – Ali imran : 159

  21. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.

9 Nama Anak Syaitan Beserta Tugasnya

Berikut 9 nama anak-anak Syaitan serta tugas-tugas yang mereka lakukan :

1. Zalituun
Duduk di pasar / kedai menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu (membazir)

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A’awan
Menghasut sultan / raja / pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Terlena dengan kedudukan / kekayaan sehingga terabaikan kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol dan suuka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat seperti di kelab mlm dan tempat-tempat maksiat.

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan dan dekat manusia yang suka muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam kemewahan dan darjat.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, umpatan, kutukan dan apa sahaja perkataan yang tidak baik.

7. Daasim
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar terjadi keruntuhan rumahtangga seperti suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi.

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat serta ibadah yang lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api dan matahari.

*Awas! Elakkan penggunaan nama diatas untuk manamakan kepada anak yg baru dilahirkan..
 
via:http://luvislam92.blogspot.com/2013/04/9-nama-anak-syaitan-beserta-tugasnya.html

26 April 2013

Give Away Sempena Hari Lahir Nur Izzah Insyirah

Assalammualaikum wth..
Rakan-rakan sekalian yang dikasihi Allah...

Sempena hari lahir puteri kakma yang ketiga Nur Izzah Insyirah pada April ini, KakMa berbesar hati untuk membuat Giveaway pada rakan-rakan maya yang bertuah menyertai peraduan give away ini.Tujuannya untuk menambah kawan-kawan dikalangan bloggers dan bertukar fikiran dan maklumat.

Hadiah Utama barang perhiasan mutiara .

+

5 Hadiah Saguhati

Syarat-syaratnya ialah:
1.Pertandingan ini dibuka kepada pada semua peringkat umur.
2.Tidak kira lelaki dan perempuan.
3. Sila like page kakma ye..(klik pada gambar tersebut) dan komen pada mana-mana info dalam page berkenaan.Komen dan like terbanyak akan memenangi Giveaway ini.(wajib)


4.Jemputan ukhwah "be follower" 2 blog kakma ye..(wajib)
5. Add Friend di Fb PreciousInsyirah . selepas itu PM KakMa di PreciousInsyirah untuk bukti penyertaan dan letakkan link blog anda.
6. Letak Information Give Away ini di Blog kawan-kawan sekalian. Link balik ke blog saya.
7. Giveaway akan bermula 26/4/2013 - 12/5/2013.(jam 12tgh malam)
8. Sila komen di bawah entry ini selepas membuat selesai syarat2 tersebut.
9. Keputusan akan diumumkan dalam blog ini pada 15/5/2013

Selamat Maju Jaya ~~;@


Ukhwah Fillah Abadan..Abada..
Syukran(";)

16 April 2013

Batasan Aurat dan Hukum : Anak Menantu dengan Mertua Tiri

Bismillah..
Sudah lama persoalan ini bermain difikiranku ini..Bolehkah aku bersalam dengan mertua tiriku...Jika mertua kandung..hukumnya aku dah tau..tapi dengan mertua tiri..saya yang cetek ilmunya ini masih tercari-cari dalil dan hukumnya..

Errmm...Setiap kali pulang ke rumah mertua hati ini menjadi tertanya2… ya…. kalau mertua saya tahu apa hukumnya.. tapi kisah aku lain sikit… sebab saya mempunyai bapa mertua tiri…Pada mulanya perkahwinan, saya selalu bersalaman dengan bapa mertuaku iatu ayah tiri suamiku… tapi setiap kali saya bersalaman… diri ini selalu musykil.. apakah keterbatasan saya dengan bapa mertua tiri ini??? adakah saya boleh bersalaman dengan beliau?...dan batasan auratku pula bagaimana?...

Pagi ini, saya telah menjumpai jawapannya dari sebuah blog Dunia Ilmuan Islam..Terima kasih atas perkongsian beliau..

Mari kita baca selanjutnya kisah ini:

Suatu hari seorang lelaki berjalan di kota Madinah. Tiba-tiba beliau terpandang kepada seorang wanita dan mereka saling pandang memandang. Lantas Syaitan mencampakkan ke dalam hati kedua mereka perasaan kagum di antara satu sama lain. Dalam keasyikan memandang, lelaki tersebut terlanggar tembok di hadapannya lalu berdarah hidungnya. Lantas dia bersumpah “Demi Allah, aku tidak akan membasuh darah ini sehinggalah aku bertemu Rasulullah dan mengadu hal ku”. Maka dia bertemu Rasulullah dan menceritakan peristiwa tersebut. Lantas Rasulullah bersabda: “Inilah balasan terhadap kesalahan kamu”. Lalu turunlah ayat 30 surah an-Nur

قُلْ لِّلْمُؤْمِنِيْنَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوْا فُرُوْجَهُمْ
Maksudnya: Katakan kepada orang beriman hendaklah mereka menjaga pandangan mereka dan kemaluan mereka.
Di dalam ayat tersebut Allah Taala mendahulukan menyebut ‘merendahkan pandangan’ ke atas ‘memelihara faraj’ kerana terdapat rahsia tersendiri. Antaranya (Wallahu ‘alam) pandangan merupakan mukadimah kepada perkara yang lebih besar seperti berlaku zina. Ahmad Shauqi pernah bermadah:

نَظْرَةٌ فَابْتِسَامَةٌ فَسَلاَمٌ فَكَلاَمٌ فَمَوْعِدٌ فَلِقَاءٌ
Maksud: Bermula dengan pandang-pandang kemudian senyum-senyum lantaran berkirim salam, kalam diucapkan, perjanjian diadakan lantaran diakhiri dengan pertemuan.
Lihatlah betapa hebatnya peranan yang dimainkan dua mata.

ADAKAH BAPA MERTUA SAMA DENGAN BAPA TIRI SUAMI (BAPA MERTUA TIRI)?

Persoalan sebegini memang selalu berlegar di dalam masyarakat. Persoalan ini timbul adalah kerana tidak dapat menentukan hubungan seorang perempuan dengan bapa tiri bagi suami, adakah mahram atau bukan mahram ?

Keterangannya adalah seperti berikut:
1- Di dalam surah an-Nisa’ ayat 23 Allah telah menjelaskan perempuan-perempuan yang diharamkan ke atas lelaki untuk dinikahi kerana terdapat sebab tertentu.

Sebab-sebab tersebut adalah seperti berikut;
1- Kerabat
2- Susuan
3- Musoharah (perkahwinan)

Berdasarkan persoalan yang diajukan, kita hendaklah lebih jelas siapakah yang dimaksudkan dengan bapa tiri bagi suami dan apakah hubungannya dengan perempuan tersebut. Dengan bahasa yang lebih ringkas bolehlah kita katakan hubungan bapa tiri bagi suami dengan perempuan terbabit adalah hubungan sebagai bapa mertua tiri dengan menantu tiri.

2- Pokok perbahasan bagi permasalahan ini adalah ayat 23 surah an-Nisa’;
وَحَلاَئِلُ أَبْنَائِكُمُ الَّذِيْنَ مِنْ أَصْلاَبِكُمْ
Maksud: (Dan diharamkan bagi kamu) isteri-isteri anak kandung mu (menantu).
Berdasarkan ayat tersebut jelaslah Allah Taala menegah seseorang lelaki berkahwin hanyalah dengan isteri bagi anak kandung berdasarkan kait أصلابكم . Pengharaman itu juga termasuk isteri bagi anak susu kerana berdasarkan hadis

وَيَحْرُمُ مِنَ الرَّضَاعِ مَا يَحْرُمُ مِنَ النَّسَبِ
Maksud: Diharamkan daripada susuan apa-apa yang diharamkan daripada nasab. Hadis riwayat Imam Bukhari.

Justeru itu, bapa mertua yang menjadi mahram muabbad (selama-selamanya) bagi seseorang perempuan (menantu), adalah daripada nasab dan daripada susuan. Hal ini bermaksud bapa mertua terbabit merupakan bapa kandung bagi suami atau bapa susu bagi suami seperti mana yang telah dinyatakan di dalam ayat an-Nisa’23 dan di dalam hadis. Lantaran itu bapa tiri bagi suami (bapa mertua tiri) bukanlah menjadi mahram bagi perempuan terbabit. Sekiranya suami bagi perempuan tersebut meninggal dunia, maka tidak menjadi kesalahan bagi bapa mertua tiri untuk berkahwin dengan perempuan tersebut (menantu tiri).

3- Berkaitan anak tiri juga dijelaskan di dalam ayat 23 an-Nisa’ juga

وَرَبَائِبِكُمُ الَّاتِي فِى حُجُورِكُمْ مِنْ نِسَائِكُمُ الاَّتِي دَخَلْتُمْ بِهِنَّ
Maksud: (Diharamkan bagi kamu) anak-anak isteri mu yang di dalam pemeliharaan mu, dari isteri yang telah kamu campuri.
Ulama mentafsirkan maksud rabibah seperti di dalam ayat ialah anak perempuan bagi isteri dari bekas suaminya.

Jelaslah di dalam ayat tadi Allah Taala telah menegah seseorang lelaki untuk berkahwin dengan anak perempuan tirinya setelah ia menyetubuhi ibunya. Pengharaman yang dinyatakan di dalam ayat hanyalah melibatkan seorang lelaki dengan anak perempuan tiri, lantaran itu menantu perempuan tiri tidak termasuk kategori yang dinyatakan .


RUMUSAN KEDUDUKAN ANTARA BAPA MERTUA TIRI DENGAN MENANTU TIRI
1- Kedudukan bapa mertua adalah tidak sama dengan bapa mertua tiri. Hubungan bapa mertua dengan menantu perempuannya adalah hubungan mahram, manakala hubungan di antara bapa mertua tiri dengan menantu tiri adalah sebaliknya. Pengharaman kepada bapa mertua berkahwin dengan menantunya adalah bersifat selama-lamanya (muabbad), manakala bapa mertua tiri dengan menantu tirinya adalah bersifat sementara.

2- Di dalam kitab مغنى المحتاح karangan syeikh khatib as-Syarbini menyatakan sekiranya suami kepada perempuan tersebut meninggal dunia, tidak menjadi kesalahan kepada bapa tiri bagi suaminya untuk berkahwin dengannya kerana kedudukan isteri bagi anak tiri (menantu tiri) tidak sama dengan isteri bagi anak kandung (menantu)

3-Wajib bagi perempuan tersebut sentiasa menjaga batasan auratnya seperti yang ditetapkan oleh syarak seperti mana ketika ia berhadapan dengan lelaki ajnabi yang lain.
Dalam situasi sebegini juga tidak dibenarkan mereka berdua-duaan kerana jelas mereka bukanlah mahram.

4- Sering menjadi persoalan, dalam situasi sebegini adakah apabila mereka bersentuhan akan membatalkan wuduk. Hukum tersebut jelas termaktub di dalam kitab-kitab fikh. Ulama Syafie menyatakan, apabila seseorang lelaki menyentuh kulit perempuan ajnabi tanpa berlapik menyebabkan wuduk kedua mereka terbatal (Minhaj at-Tolibin)

Lantaran itu, mana-mana wanita yang berhadapan dengan situasi sebegini hendaklah bijak dalam menangani masalah tersebut agar prinsip agama tidak tergadai. Bak kata pepatah Melayu seperti menarik rambut di dalam tepung, rambut tak putus , tepung tak berselerak.

Dan kini: Alhamdulillah sudah terjawab sudah apa yg bermain di fikiranku selama ini… ya.. mertua tiri tidak diharamkan selamanya utk dikahwini… maka segala hukum berkaitan aurat dan keterbatasannya sama seperti ajnabi… Ayah maaf segala keterlanjuran bersalaman bersentuh selama ni… kerana rasa hormat anak terhadap ayah itu menyebabkan saya bersalaman dengan ayah tanpa memikirkan hal lain… :D

12 April 2013

Panggilan Nursery ALAMKU, Izzah 40'C, 8 April 2013.

Assalammualaikum wth....
Hari ni baru sempat ibu tengok blog ibu..hampir 7hari aku tidak bekerja...
minggu lepas, 2hari ibu MC demam+sakit tekak dan selsema. Memang jem...
Minggu ni pula aku di gemparkan dengan panggilan dari Nursery ALAMKU tempat Izzah ditempatkan..Pengasuh bagi tahu, Izzah suhu 40'C. Memang terkejut ibu..pagi itu, sebab pagi sebelum ibu hantar Izzah ke nursery, Izzah sihat je..Malam sebelum itu pun sihat...
Pengasuh kata Izzah x aktif... kami dah lap mandikan izzah dan lap badan izzah dengan tuala lembab...Memang rasa terkejut sangat...Menitik airmata ini..hati ibu mana yang tidak risau...
Lalu ibu bejumpa pegawai kanan Khidmat pengurusan..untuk memohon cuti membawa anak ke hospital...Alhamdulillah cuti diluluskan...nantikan sambungan..seterusnya...

03 April 2013

Doa Agar Suami diSayangi Selalu

Surah Al-Inshirah/ Alam Nasyrah Ayat 94

Terjemahan ayat
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Penyayang.

1: Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (Muhammad)?

2: Dan Kami pun telah menurunkan beban daripadamu.

3: Yang memberatkan tanggunganmu,

4: Dan Kami tinggikan sebutan (nama)mu bagimu.

5: Maka Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.

6: Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.

7: Maka apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras

(untuk urusan yg lain).

8: Dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap.



: Bacalah surah ini sesudah solat fardhu.

: Niat agar selalu disayangi suami.

: Sesudah baca, hembuskan sambil meraup muka.



Antara kelebihannya juga :-

  • Sabda nabi ' Barangsiapa membaca surah Alam Nasyrah seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi satu kelapangan daripadanya.

  • Barangsiapa biasa membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardu, nescaya Allah mempermudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.

  • Sesiapa yang membaca surah ini nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripadanya segala kesukaran dalam segala urusan. Dihilangkan segala sifat kesal, jemu serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.

  • Barang siapa membaca surah ini 9 kali sesudah solat fardu nescaya Allah akan menjauhkan daripadanya kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.
p/s: Amalan yang bagus diamalkan..Boleh copy dan paste pada blog anda..

Cuti Kecemasan..Adik Demam

Assalammualaikum wth...
Semalam ibu terpaksa ambil cuti kecemasan...Lantaran Izzah demam. Pukul 3pagi 2/4/13 Izzah terjaga...Ibu susukan Izzah seperti biasa...Terasa mulut Izzah agak panas ketika itu..tapi masih mampu tersenyum melihat ibu pagi itu...Lalu ibu kejutkan suamiku untuk ambil besen dan tuala kecil...lantaran panas yg agak tinggi bagiku...terus ku pujuk Izzah untuk mandi di kamar mandi. Lalu dengan perlahan ku pimpin Izzah untuk mandi..Alhamdulillah..Izzah tidak menolak..malah bersemangat untuk main air.. Tengok je air di kolah..terus Izzah menyedok air dan siram dikakinya...
Hampir 15 minit izzah dalam bilik air ketika itu.. setelah selesai..lalu kubalut izzah dengan tuala dan pakaikan Izzah pampers dan baju nipis..baru terasa..bahang panasnya berkurangan...
Aku nekad..jika izzah masih demam..pagi esok aku akn EL... untuk jaga Izzah dirumah...Risau sorang demi sorang, anak-anakku demam...Rakan-rakan pejabatku pula dah admitted anak-anak di wad..aku minta jauhlah di admited...Sebab aku trauma bila anak2 demam...
Hari ini Izzah dah kembali ke Nursery ALAMKU, Kulim... Tadi baru tel Kak Lia(pengasuh Izzah)..Kak Lia kata Izzah dah nampak aktif dan ceria bermain dengan rakan-rakan seangkatan..Syukur Alhamdulillah...
Jumpa Lagi di lain waktu..
salam sayang dari Ibu...

01 April 2013

Sakit Dada...

sumber: Google
Adakalanya...dadaku rasa sakit..apatah lagi bila ada sesuatu yang menagamit hati dan menguji kesabaranku... Mungkin terasa beban yang kutanggung..Ya Allah, aku pohon agar diberikan kekuatan dan kesabaran yang tinggi untukku sebagai hambaMu yang lemah dan kerdil ini.. Kuatkan hatiku ini...tabahkan hati ini...

Ketika Muslimah Itu Menangis...

Ketika hati seorang muslimah terluka,ia akan menghapuskan air matanya dengan imannya..

Ketika hati seorang muslimah itu terluka,ia akan menguatkan hatinya dengan ilmunya..

Ketika hati seorang muslimah itu terluka, ia menangis dalam doanya memohon keampunan dari tuhanNYA..

ketika hati seorang muslimah itu terluka, ia penuhi dengan semangat perubahan yang lbih baik..
Ketika hati seorang muslimah itu terluka, wajah kusutnya tetap terlihat indah bagi dunia..
Ketika hati seorang muslimah itu terluka , bibirnya menyimpulkan senyuman untuk dirinya..
Ketika seorang muslimah itu terluka, akal dan hatinya hadir menanti kesedaran..
Ketika hati seorang muslimah terluka, tak akan ada perubahan pada dirinya oleh hal2 yang tak berguna..
Ketika hati seorang muslimah terluka, ia menggunakan kesedarannya untuk menjaga perasaan orang sekitarnya..
Ketika seorang muslimah itu terluka, air matanya dijadikan doa keselamatan kepada orang yang melukainya..
Ketika hati seorang muslimah itu terluka, jari jemarinya tetap bergerak membantu orang lain tanpa rasa beban..

Ketika seorang muslimah itu terluka, hidupnya tetap menjadi kebahagiaan orang sekitarnya..

Ketika seorang muslimah terluka, jalan panjang di depannya tetap diharunginya..

Ketika seorang muslimah terluka, kepercayaan dirinya tetap tak akan luluh..

Ketika hati seorang muslimah terluka, ia dan dirinya :
TETAP MENJADI MUSLIMAH
TETAP MENJADI SOLEHAH
TETAP MENJADI WANITA YANG TERHORMAT
TETAP MENJADI HAMBA ALLAH YANG MAHA AGUNG...
 
 
 
 

Siapa Pun Aku...

Bumi mana tak ditimpa hujan?
Laut mana yang tidak bergelora?
Pantai mana yang tidak berubah?

Aku ni manusia biasa...Sama macam orang lain
Sifat berterus terang selalu memakan diri aku sendiri

Kalaulah suami aku tahu...
Aku cuba untuk menjadi yang terbaik untuknya

Kalaulah suami aku tahu...
Aku cuba untuk percayakannya
Kalaulah suami aku tahu...
Aku cuba untuk membina rumahtangga yang menjadi syurga dunia baginya
Kalaulah suami aku tahu...
Aku cuba menjadi seseorang yang boleh dia cinta seperti cinta pertamanya
Tapi suami aku tak tahu...
Aku seorang yang sangat halus jiwanya, perlu dilentur
Sangat mudah tersentuh nalurinya, perlu dibelai
Sangat nipis takungan air matanya, perlu ditadah
Sangat lemah imannya, perlu diteguh
Sangat tinggi nafsu amarahnya, perlu disimbah
Sangat pendendam jiwanya, perlu dihalang
Sangat angkuh perilakunya, perlu dipatahkan
 
#copypaste

27 March 2013

Fadhilat memelihara solat sunat dhuha


Fadhilat memelihara solat sunat dhuha

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi). 

Menjaga solat dhuha maksudnya melakukan solat dhuha secara istiqamah, iaitu tidak meninggalkannya secara sengaja. Ganjarannya  ialah dihapuskan dosa kita walaupun sebanyak buih di lautan.


Solat sunat dhuha dilakukan apabila matahari telah naik pada waktu pagi sekadar satu galah tingginya iaitu sekiar jam 8.00 pagi hingga gelincir matahari (sebelum masuk waktu zohor).


Solat sunat boleh dhuha dikerjakan sebanyak 2 rakaat, 4 rakaat, enam rakaat atau 8 rakaat. Saidina Ali r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW bersolat dhuha 6 rakaat, pada 2 ketika iaitu ketika terbit matahari 2 rakaat dan ketika matahari naik pertengahan sedikit, Baginda melakukan sebanyak 4 rakaat.





Selepas membaca surah al-Fatihah pada rakaat pertama bacalah surah As-syams.
Pada rakaat kedua selepas al-Fatihah, dibaca surah al-dhuha atau Al-Lail.


(Catatan : Jika tidak hafal surah yang disarankan di atas, boleh dibaca surah yang lain. Asalkan niatnya untuk mendekatkan diri kepada Allah.


Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Doa solat dhuha boleh dirujuk di sini .





 Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Solat ini juga sebagai simbolik kesyukuran seorang hamba kepada Tuhannya kerana dikurniakan lengkap 360 ruas tulang pada setiap hari yang dilaluinya. Justeru itu, pagi yang penuh nikmat Ilahi ini disyukuri dengan menyembah Allah, sebagai tanda terimakasih seorang hamba kepada penciptanya.


Kelebihan yang lain:


Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.” 


Walau apapun ganjarannya, adalah lebih afdhal untuk kita niatkan mendirikan solat dhuha untuk mendekatkan diri kepada Allah agar kita menjadi hamba yang diredhainya.

 
  kt:melurhasanah

Membuka Kunci Limpahan Rezeki dengan Solat Dhuha

Membuka Kunci Limpahan Rezeki dengan Solat Dhuha

"Selayaknya kita selalu berusaha menjaga solat dhuha. Tak ada alasan bagi kita meninggalkan solat dhuha kecuali karena kita tidak paham keutamaannya atau kerana malas."
Ust. M. Arifin Ilham

"Orang yang rajin solat dhuha, selain dimudahkan rezekinya, hidupnya juga sangat mulia. Ia sangat disegani orang, kerana tak pernah minta-minta kecuali kepada Allah SWT."
KH. Didin Hafidhuddin

Ada seorang pedagang peralatan rumah tangga asal Tasikmalaya, Jawa Barat, namanya Dani. Ia merintis usahanya dari modal kecil. Semasa penjualan sedang mengalami kemajuan yang pesat, mendadak pasar kebakaran. Ia tidak tahu apa penyebabnya. Semua barang dagangannya habis terbakar. Dia tertekan kerana hanya kedai itu yang menjadi sumber nafkah bagi keluarganya. Namun, ia tetap bersabar dan tidak terpuruk lebih jauh dalam penyesalan. Ia cuba memulakan semula usaha niaga dengan modal kecil yang diperolehinya dari berbagai pihak. 
Sumber : Google
Dengan bismillah, ia berusaha bangkit lagi. Tak lupa memohon pertolongan kepada Allah Yang Mahakaya. Malam harinya, ia tidak pernah meninggalkan solat tahajud. Pagi harinya, setelah mandi sebelum pergi ke pasar, ia selalu berusaha mengerjakan solat dhuha. Rata-rata dua rakaat atau empat rakaat. Satu bulan, dua bulan…,  tak ada perubahan yang dirasakan. Tapi, memasuki tujuh bulan, ia mulai sibuk melayani pelanggan yang makin bertambah banyak. Alhamdulillah, dua tahun tidak terasa, Dani sudah mampu membeli kedai lagi.
 
 
Kemajuan baru yang diperolehnya melebihi usahanya dulu sebelum kebakaran. Ia sangat yakin bahawa semua kemajuan usahanya adalah berkat pendekatannya kepada Allah SWT melalui ibadah dan doanya ketika solat dhuha dan tahajud. Ia mengerjakannya dengan keseriusan dan kepasrahan sepenuh hati. Tidak lupa, ia juga bersyukur atas nikmat yang diberikan Allah SWT kepadanya.
Ini hanya baru sepenggal kisah dari hamba-hamba Allah yang berharap atas pertolongan-Nya melalui ibadah solat, di antaranya melalui solat dhuha. Masih banyak lagi kisah-kisah serupa dari sebuah keajaiban yang mereka peroleh setelah melaksanakan solat dhuha. Ada yang mendapatkan jodoh yang diidamkan, mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan, ada yang disembuhkan dari penyakit, bahkan dialami oleh seorang nelayan yang didekati ikan-ikan seolah mereka minta ditangkap.
Mungkin sebagian anda ada yang masih bertanya-tanya, kenapa boleh jadi begitu? Apa rahasia solat dhuha sehingga boleh  melapangkan rezeki seseorang dan memudahkan berbagai urusan? Kerana semua hikmah dan manfaat dari solat dhuha ini telah dijanjikan oleh yang tidak pernah ingkar janji, yaitu Allah SWT melalui lisan Rasulullah saw. Beberapa hadits telah menyebutkan keutamaan dan hikmah solat dhuha.
Di antaranya keutamaan dan hikmah solat dhuha ialah sedekah bagi 360 persendian tubuh, dicukupkan keperluannya hingga akhir hari, dapat meraih keuntungan laksana ghanimah dengan cepat, dibangunkan rumah indah dari emas di surga, mendapat pahala sebesar pahala ibadah umrah, menggugurkan dosa-dosa sekalipun sebanyak buih di lautan, dan akan dijauhkan dari siksa api neraka. Keutamaan-keutamaan ini jika kita telah memperolehnya, tentu apa yang kita harapkan akan sangat mudah dikabulkan Allah SWT, mulai dari urusan bisnis, pekerjaan hingga jodoh.


Saduran dari :
http://pembinaanpribadi.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

.::Doa Ibu::.

.::Doa Ibu::.

Perjalanan Penyusuanku

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Melayari Bahtera Selamanya


Our Little Muslimah Is Born

Coretanku

12 Amalan-amalan Murah Rezeki (1) Aidiladha (2) Aidilfitri (1) Al-Fatihah (1) Al-Quran (1) Amalan Soleh (4) Amir (5) Amir Demam.... (1) AMPAC Kulim (1) Asmaul Husna (1) Award (1) Ayat Motivasi dan Mutiara Kata (1) Baiti Jannati (2) Balik Kampung (1) Batasan Aurat dan Hukum (1) Batrisyia (1) Bengkak susu. (2) Bilal Bin Rabah (1) Bilal Diseksa (1) Bilal Yang Teguh Iman (1) Breastfeeding (2) Candid Anak2ku (3) Contest (4) Coret2 (2) Darussyifa' (1) Demam (3) Didikan Anak (2) Disayangi Suami (1) Distributor Shaklee Kulim. (1) Doa Solat Tahajud (1) Doaku (11) Fadhilat memelihara solat sunat dhuha (1) Fadilat Zikir (3) Family Event (3) Geram (1) Giveaway (12) Hari Lahir (3) Iblis Syaitan (1) Impian (2) Jangkitan Paru-Paru (1) Kangkung Lintah (1) Kejujuran (1) Kelebihan Solat Tahajud. (1) Kerja (3) Kisah Agama (2) Kisah Pedoman (1) KIsah Teladan (2) Kongsi Ilmu (6) Lirik dan makna Qasidah Ya hanana (1) Lirik Pilihan (1) Luahan (23) Luahanku (6) Madu Masad (1) Membuka Kunci Limpahan Rezeki dengan Solat Dhuha (1) Mingguan Yang Cbuk (1) Murah rezeki (1) Mutiara Hati (2) Nama Anak Syaitan (1) Panduan (3) Penawar Kepenatan (1) Pengedar Sah Shaklee Kulim (1) Penyusuan Ketika Puasa (1) Permata Hati (8) Program Tautan Kasih Ikatan Profesional Muslim (1) Puasa2008 (1) Rahsia Al-Quran disebalik Gempa di Sumatera (1) Ramadhan (1) Raya (2) Renungan (1) Resepi Aku (3) Sakit lutut (1) sakit sendi (1) Selawat Burdah (1) Senarai Tentera Badar Al-Kubra (1) Shaklee Distributor Kulim (1) Sharing Info (2) Sheikh Abdul Kadir al-Jailani (1) Solat Dhuha (3) Surah Al-Insyirah (1) SuraH Al-Kautsar (1) tak upload gambar (1) Tazkirah (24) Tinta Lebaran (1) tulang sulbi (1) Uric Asid (1) Zikir (1)