Salam Ukhwah

27 November 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha


Assalammualaikum wth...
Sempena menyambut Aidiladha ini...saya sekeluarga ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf & Salam Aidiladha saya ucapkan...kepada yang pulang ke kampung..berhati-hatilah di jalanraya...

24 November 2009

Help Afiq Danial!


Assalamualaikum,
Kepada kawan-kawan blogger di luar sana..sudilah kiranya memberi sumbangan terhadap adik Afiq Danial ini..Untuk mengetahui lebih lanjut.. klik ke blog, http://helpafiqdanial.blogspot.com

Disamping itu, Sudilah kiranya pengunjung blog ini jika anda memiliki blog sendiri dan rakan anda mempunyai blog berkongsi link blog ini ke blog masing-masing.
Hanya Allah yg mampu membalasnya...

22 November 2009

Tanggungjawab yg bakal ku pikul... ~_~



Bismillahirrahmannirrahim....
Pagi ahad yg hening ini, aku membuka laptop kesayanganku...waktu ini, anak2ku Amir & Batrisyia masih lena diulit mimpi yg panjang...Suami kesayanganku kerja hari ini. Jd lps suami bertolak ke tmpt kerjanya di Agilent,Bayan Baru..aku memulakan tugas sbgi ibu seperti biasa...lps siap semua...baru ku online sekejap pagi ini... Pagi semalam tepat pkl 7pg, aku memeriksa keputusanku utk smbg study melalui laman web UTM. Syukur alhmdulillah aku bejaya dalam permohonanku dan kwn baikku juga berjaya dlm permohonannya... Rasa sebak & bagaikan nak menitis airmata ini...... lantaran sebelum ini, aku telah menolak 2IPTA. Terpksa kutangguhkn hajatku demi anak2 yg ketika itu msh kecil dan pelbagi mslh yg tidak dapat ku elakkan...
InsyaAllah awal Dis09 ni aku akn melaporkan diri ke UTM,Skudai,Johor.... Dah lama aku tak menjejakkan kakiku ke selatan tanah air ini....
5 tahun aku tgglkan JB slps menamatkan pengajianku di POLITEKNIK JHR BAHRU selama 3tahun...
InsyaAllah kali ini aku kesana dgn ank2 dan suami tersayang. Bercakap mengenai future study ni...aku rasa berdebar juga..maklumlah dah lama aku x study...Harap2 otak & mindaku, msk boleh grep sebanyak mungkin ilmu yg bakal aku gali dan koreksi utk mencapai cita-citaku yg msh belum tercapai lagi...
Aku akn terus berdoa dan berdoa serta berusaha utk  mencapai cita-citaku yg aku impikan selama ini... Biarpun aku terpaksa menunggu utk 5thn lagi....Buat suamiku..terima kasih memahami aku...dan mendorong aku untuk mencapai cita-citaku... Tak kunafikan... abang mmg mantop bab2 engineering ni... abang akn menjadi antara guru rujukanku.... Buat yang di luar sana...doakan aku agar aku berjaya mencapai cita-citiku yg aku impikan selama ini....Buat anak2ku...dikaulah pemangkin semangat ibu....
Wassalam...

20 November 2009

Baby with Transport



CONTEST INI ADALAH ANJURAN:

untuk mengetahui dengan lebih lanjut, jom klik: http://ijanmemory.blogspot.com/2009/11/baby-with-transport-contest.html
syarat2 nk join contest ni:
1. mestilah jd follower aku and masukkan dlm bloglist korang.... (done- in my frenz blog list)
2.copy banner kt atas kt sidebar anda and ltk kan link contest ni...no link no qualified...(done)


Nama: Nurdayana Batrisyia Bt. Mohamad Rizal
Nama Samaran: Batrisyia/Tisya
Umur : 1 tahun 4 bulan
Umur semasa gambar diambil : 1 tahun 4 bulan

Gambar ni diambil di Klinik Pakar Kanak-kanak Singapore, Sg.Rambai, Kulim, Kedah.
Masa ni untuk checkup Tisya.
waktu tu tisya demam & batuk...Walaupun kurang sihat, namum Tisya lupa
demamnya, lantaran melihat permainan yg pelbagai di klinik ini.
Sementara tggu giliran Tisya main di fisher tu... dan kapal terbang tu..



Gambar Tisya dgn keretanya di rumah sewa kami...
bila balik dr nursery pasti tisya akn pi kat keretanya ini...
Pandu keretanya dengan sopan sekali..tapi msh x pandai nak belok2 lagi.. (^_~)
Anak...ibu..anak...ibu...

3. Buat satu entri & upload kan pic ank korang dgn aksi bersama transport diorang, letakkan nama , umur dan ceritakan sedikit pasal pic tu....transport tu xkira lah bentuk ape...tapi yg diorang main lah...walker x termasuk k...(done)

4. umur anak korang mestilah 0-3 tahun...kalau pic tu diambil smasa umur ank anda x melebihi 3 tahun boleh lah diterima...(semestinya)

5.hanya 1 pic saja yg dibenarkan utk diupload kalau korang nk ltk banyak pun xpe tp aku lah yg rambang mata nk pilih...tajuk kat atas je dterima (ok)

6. hanya seorang ank jek yg dbenarkan msuk contest ni...kalau yg ramai ank dia ade pic dgn transport, korang pilih lah yg tercomel skali nk ltk kt n3 tu...hehe buleh? (done)

7. contest ini bermula pada hari ini 15 Nov 09 dan akan berakhir tepat pada pukul 12 tghari 15 Dis 09. selepas dr tarikh tu x akan dilayan k...(ok)

8. terbuka kepada boy n girl k...
9. sesudah wat n3 contest ni silalah tgal jejak kat bawah bersama link korang k...(done)

My Very First Giveaway....


Assalammualaikum wth..
Masa round blog2..ternmpk contest ni, cantik2 beg2 ibtisamfarah...teruja arma tgk..
apa lagi mai cheq joint giveaway ni
giveaway ni, kat TinyTini Collection!!!!





Hadiahnya,fabric...heavy cotton


tarikh tutup pada 13/12/09.....jom la kawan2 kita join....kalau arma, menang kain tu,nak buat tote bag untuk Batrisyia & Amir....mudah2an kain tu milik saya hehehe...nak join... klik kat sini

Ini adalah antara koleksi TINYTINI Collection....

Alhamdulillah Terpilih Baby Snowdrop's Giveaway


Assalammualaikum wth & Salam bahagia...
Firstly, syukran jazilan  kepada  NISA from blog http://www.babysnowdrop.com/

kerana telah menganjurkan giveaway ni dan memilih Sis arma sebagai salah seorang daripada penerimanya.Arma amat menghargainya...
Any way thanks to you!!!
Semoga Nisa murah rezeki dan diberkati Allah selalu!!!

Kepada semua kawan-kawan dan bloggers, mai cni cheq nak habaq mai... Now Baby Snowdrop is having a giveaway, not contest ye, just a small giveaway kepada sume bloggers. Actually for uolls punye info, baby snowdrop ingin memperkenalkan pada sume our new products which is Baby Ring Sling & Modern Cloth Pad. So for a start, baby snowdrop nak giveaway pd uolls yg berminat for Cloth Pad sample. Baby Snowdrop akan beri sample one piece of Regular Pads to every each of you. Free je, tak yah byr. Hehe... But before that, ade syarat2 nye..untuk tahu lebih lanjut klik pada link ini:

19 November 2009

Contest Anak Dara Ku Bertocang by Sitisifir10

Salam... Masa round blog ternampak pula contest ni...sis arma teringin pulak nak join contest ni...
Cuba nasib mana tahu ada rezeki untuk baby ibu batrisyia. Contest Anak Dara Ku Bertocang dianjurkan oleh auntie sitisifir10.... Seperti permintaan auntie sitisifir10 wajib letak... Siti Sifir's Supernova Share-Out Space ....baiklah auntie as your request (^_~).... sis arma dah letak dah ni..terang jelas dan nyata (";)...
Apa-apa pun mai kita banner contest dari auntie sitisifir10 yg comel ini...





Sebelum itu mari kita lihat syarat penyertaan:


1.Sila letakkan link ke blog ini. Pastikan nama yang keluar di bloglist kite adalah Siti Sifir's Supernova Share- Out Space - done


2. Kite ni baby girl... baru berumur 1 tahun 4 bulan... ibu letak 1 gmbr jer.. kalu nak tgk lagi... auntie siti g blog ibu kite... kite bnyk gmbr toncot ni.... (";) - done


3. Letakkan banner baby gegerl auntie ni kt sidebar... - done


4. Letak tajuk Contest Anak Dara Ku Bertocang by Sitisifir10 di entry kite ni - done


5. Tinggalkan komen buat auntie sitisifir10 dan ibu mesti rajin singgah dan beri komen.... kata auntie sitisifir10 utk merasuah dier...huhuhu..ibu x pandai nak rasuah..tp ibu akn buat yg terbaik (";) -done Tinggalkan komen ye ibu.... - done

6. Nampaknya ada penaja baru dari Fitrah Kasih  iaitu kak sari yang menjual cloth diapers (CD)... - dah jadi follower dan dah add dlm blog list gak...




Auntie, ni gambar tisya di Taman Perbandaran, Pulau Pinang. Ibu ambil gmbr sementara ayah ambil barang di kereta. Comel tak tisya auntie... Harap2 auntie sudi pilih tisya yer...Amacam mengancam tak tocang tisya??...


Gambar tisya dari depan


Untie ni tocang Batrisyia...

Nama kite: Nurdayana Batrisyia M.Rizal
Umur: 1thn 4bulan...

16 November 2009

Kerisauan di hati ibu & ayah...

Salam...
Malam td dlm pukul 8.15pm aku sekeluarga ke Klinik Pakar Kanak-Kanak Singapore di Taman Selasih Kulim, dalam hujan lebat mencurah. Sebab anak bongsu aku demam & batuk kuat...X lama menunggu aku...giliran Batrisyia dipanggil masuk. Doktor tanya aku mslh ank aku..Aku katakan Batrisyia demam & selsema serta batuk...jadi doktor check suhu pakai digital termometer, MasyaAllah tggi suhunya 39Celcius. Aku terkejut & doktor terkejut..Dari nada batrisyia batuk..doktor check baru2..dan dari situ kami dapati anakku baru nak kena asma stage1. Aku & suami terkejut dan doktor kata kena swap ubat demam kat punggung skrg dan nebulizer pd batrisyia...terkedu kami seketika...bila melihat Batrisyia yg tgh merengek...aku rasa sebak sgt2..tp..aku tabahkan hati aku untuk banyak pd doktor apakah yg harus aku lakukan skrg...Doktor memberi penjelasan sedalam-dalamnya tntg adik....aku dan suami bertambah risau..Terus doktor tulis surat utk buat x-ray kat Kuan X-Ray Speacialist di Sg.Rambai,Bukit Mertajam. Malam ini aku & suami akn bawa adik utk dapatkn keputusan...Dari keputusan x-ray baru kami dapat tahu status paru2 Batrisyia.... Malam tadi aku mmg tidur2 ayam..tiap kali Batrisyia batuk aku terus bgn tgk adik..adik tidur sblh abang Amir ( Anak Sulongku). Pagi ini waktu menghantar ank2 ke nursery aku sayu melihat adik..nmpk penat sgt... Sebak+sayu semua menjadi 1. Sampai ke nursery...aku psn pd Amir agar jg adik baik2... Aku pesan dgn Pengasuh Batrisyia Mama Ida agar bagi batrisyia ikut waktunya dan mandikan Batrisyia dgn air suam...Aku terangkn pd pengasuh Batrisyia tntg apa yg berlaku mlm td... MMg mengejutkn Mama Ida. Dah nmpk susut sgt muka adik...Sebelum aku naik kereta ..aku cium Batrisyia dah pesan "Adik mkn ubat yer...jaga diri baik2..ibu nak pi kerja.."...Mmg sayu sgt..spnjg on the way ke pejabat aku menangis... Jika ikutkn hati aku x mau msk kerja hari ini..nak jaga adik... Semoga Batrisyia dilindungi Allah swt....ibu sayanggggg adik....

13 November 2009

Mysunshine Giveaway & CD Fund




Assalammualaikum wth dan Salam Sejahtera, Kepada kawan-kawan semua marilah kita bersama-sama menyokong usaha murni Mysunshine dalam mengumpul dana buat Rumah Titian Asraful Rohaniah (RTAR) / RTAR. Join ler Mysunshine giveaway & fund to RTAR sekali apa salah kiter menyumbangkan sedikit kepada yang memerlukan. Mungkin sumbangan ini akan memberikan seribu kebahgiaan buat mereka yang lebih memerlukan. Marilah kite menjayakan kempen anjuran Mysunshine bagi meningkatkan dana RTAR.



Sumbagan anda boleh disalurkan ke akaun:
No. Akaun: 1641 7366 2845 (Maybank)
Nama: Zarina Semuri
E-mel: zarinasemuri@yahoo.com
atau
No. Akaun: 080212 52940051 (CIMB)




Name : Rumah Titian Ashraful Rohaniah
No. 53B, Kg Selabak Luar Batu 3, Jln Changkat Jong,
36000 Teluk Intan Perak, Malaysia


Pn. Rohana Saidin (Kak Ana) 013-4550013 / 05-6237530
email : rtar@streamyx.com
untuk keterangan lanjut sila hubungi : Mysunshine & RTAR


Info : Rumah Titian Ashraful Rohaniah, located in Teluk Intan. Under care of Pn. Rohana & her husband with help from volunteer. There are abt 60 adult under RTAR care, categories as Senior Citizen (Warga Tua), Neglected (Warga Terbiar), Orphans (Yatim), Special/Mentally Challenged, (warga istimewa), People with Disabilities (Warga Kurang Upaya). The orphans/kids are baby Ariana 3 months, Danial 1 and half year, Nanda 2 years, Ainul 5 years & Farah 9 years.


12 November 2009

Secebis kisah insaf & lawak buat renungan

"Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran" pekik Jamilah kepada Nabil..
"Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. M ana satu kita nak beli nih" balas Nabil.
Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggalsatu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.
"Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab" keluh Jamilah.
" Ala , awak bukan reti pun bahasa arab" jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin. "Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat" tegur pakcikberbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.
"Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid" sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ.. "Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?" pakcik menyoal sambil tersenyum.
"Aa... aa.. lama dah saya tak baca, pakcik" teragak-agak Nabil menjawab.
Jamilah sudah di sebelah rak yang lain."Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian, ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik" tegur pakcik berhemah.
"Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nakbaca la" tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya. "Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi"
cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.
" Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi" senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil. "Jangan lupa baca ya" pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut."Sibuk je la pakcik tu" Jamilah mengomel. Nabil kelihatan serba salah. Mungkin 'terpukul' dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah..Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan.. Nabil
dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.


"Assalamualaikum semua" ucapan salam Pak Imam bergema.
Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta-merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri.Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.


"Inikah pengantin hari ini?" tegur selamba Ustaz Saad."Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz.." jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.
"Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin" cadang Ustaz Saad.
Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antaraorang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hariKhamis selepas maghrib.Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.
"Ss.. su.. surah apa ustaz?" Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku..

"Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa'd" kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.


Surah Ar Ra'd

Surah Ar Ra'd


"Apa benda nih" detik hati Nabil.
"Bismillahirrahmaan irrahim.. ALL..MAA. . RIII..!!" berlagu Nabil. Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan.Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.


"Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A'uzubillahiminnass yaitaanirrajim. ..


Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.." kedengar suara gemersik Ustaz Sa'ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.


Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.."Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim" tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang
cara penyampaian ustaz Sa'ad.


"Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetapsama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. " penutup Ustaz Sa'ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.
Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab AL-Quran yang menjadihantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar
sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil..

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseoranglelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu.. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'


Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'
Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan,di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,mahupun dari nabi atau malaikat.'

Baby Snowdrop's Giveaway


Assalammualaikum wth...

To all my frenz come and join Baby Snowdrop's Giveaway . You will get free samples cloth pad. For more details please contact Baby Snowdrop's.

Thanks...
Whose know ure are lucky person...


10 November 2009

Biodata Rasulullah saw

BIODATA RASULULLAH SAW

• Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
• Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
• Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
• Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
• Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
• Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah  (SAW).

• Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
• Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).


USIA 5 TAHUN
• Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.


USIA 6 TAHUN
• Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
• Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.


USIA 8 TAHUN
• Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
• Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.


USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
• Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan..
• Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.


USIA 20 TAHUN
• Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
• Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.


USIA 25 TAHUN
• Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
• Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
• Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
• Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.


USIA 35 TAHUN
• Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
• Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah.
• Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.


USIA 40 TAHUN
• Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.


USIA 53 TAHUN
• Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
• Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.


USIA 63 TAHUN
• Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.




ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW
§ Khadijah Binti Khuwailid.
§ Saudah Binti Zam'ah.
§ Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
§ Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
§ Zainab Binti Jahsy.
§ Maimunah Binti Harith.
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin)..




ANAK-ANAK RASULULLAH SAW
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim

4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '


ANAK TIRI RASULULLAH SAW
Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).


SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN
1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad


SAUDARA SUSUAN
1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza


BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)
1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair

4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***

6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)

13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.






Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )
اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم




Nabi Muhammad SAW - Manusia agong
KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.

Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:
- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
- Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca. - Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik. - Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh. - Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.




KESIMPULANNYA :
Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman.
Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.


p/s : Usah gelisah apabila dibenci manusia kerana masih banyak yang menyayangimu di dunia, tapi gelisahlah apabila dibenci Allah kerana tiada lagi yang mengasihmu di akhirat kelak.

07 November 2009

Madu Sawda Masad & Minyak Habbah's



Madu Sawda Masad & Minyak Habbah's

Salam...
Petang tadi aku dan family balik rumah mertua ziarah mak ngah aku yg dalam pantang baru mendapat cahaya mata yg ke-3, Muhd Nur Hakim. Seronok bila tgk baby tadi....Lps tgk baby...aku dan suami pi ke Stokis  PRM GLOBAL cwgn Kulim. Kat sna aku beli  Madu SAWDA MASAD, minyak HABBAH'S. 
Madu ini banyak keberkesanan dan kebaikannaya kerana dalam al-quran telah berfirman:

"Dari Perut Lebah Itu Keluarlah Minuman Madu Yang bermacam-macam Warnanya Sebagai Penawar Bagi Manusia. Demikianlah ALLAH Memberi Perumpamaan Kepada Mereka Yang Mahu Berfikir"
(An-Nahl 69)

Aku berazam untuk mendidik anak-anak aku makan madu kurniaan Ilahi ini yang tidak terkira ini. Mudah-mudahan kita semua mendapat KeberkatanNya...



p/s: sekarang aku dlm proses "Healing Crisis" tindak balas slps  mengambil madu ini dalam masa 2hari. Mata aku mengantuk sangat2 dan kerap ke tandas... Lemahnya badan aku hari ini.

05 November 2009

Sakit Mata...

Salam...
Hari ini aku tak pi kerja sbb aku sakit mata..anak sulong aku pun sama...tgh malam td aku terjaga dr tidur..sbb mata aku pedih sgt..aku pi  bilik tgh tgk cermin..MasyaAllah mata aku merah menyala...rupanya mata aku sakit...wa,,,sabarlah..mmg x dpt lena lps tu..mata ku asyik berair jer...smpi pagi...bangun tidur pula...aku x bleh bukak mata..coz tahi mata penuh...waaa.....pedih dan sakit bangat....Alhmdulillah pg ni suami aku beriya nak hantar aku pi klinik dan ank2 kat nursery...
aku nak pi ofis sbb nak print report laporan kualiti laman web...Alhmdulillah juruteknik aku ada..utk bantu aku... memang segan sgt sebab pakai cermin mata hitam...mmg x pernah aku buat... segan mak nyah... semua org terkejut tgj aku...tapi depa dapat agak aku sakit mata... lps pi klinik aku dapat MC 2hari...
Semoga aku dan anak aku cepat sembuh...Amin...

04 November 2009

Siakap Sweet Sour



Salam mlm smlm lps maghrib aku mulakan misi memasak aku, aku masak "Siakap Sweet Sour". Ni resepi aku sendiri, ada kena mengena dgn yg lain.Ok ini senarai bahannya:

Ikan Siakap seekor saiz sederhana (kelar2 bdnnya goreng in deep fry) sampai garing.Sapu dgn kunyit dan garam dan goreng.

Bahan untuk ditumbuk:
Bawang putih 3ulas
Bawang merah 3ulas
Cili Api/Cabai Melaka 7biji(ditumbuk pecah 2)

Bahan untuk dipotong dadu:
1 Biji Nenas saiz kecil
1Biji Tomato
1/2 Corrot dadu/hiris panjang(terpulang)

Sos:
SosTiram
Kicap manis cap kipas udang
Sos Cili
Sos Tomato
1sudu kecil garam halus
1sudu besar gula pasir

Hiasan:
Hirisan carrot
Daun Bawang
Bawang Goreng

Cara memasaknya...
Tumis semua bahan yang ditumbuk tadi dan goreng sampai naik bau...masukkn sos tiram, kicap manis sos cili dan sos tomato mengikut selera kalian, masukkan 1sudu kecil garam halus, 1sudu gula...kacau sampai sebati dan campurkn semua bhn yg dipotong dadu itu..goreng smpi sayur2 tu 1/2 cook..nanti zat x ada pula... lps dah msk...curahkan atas ikan @ mskkn ikan dlm kuali kacau sekali biar mesra...
Tuang atas mangkuk@ pinggan besar...dan hiasan..bagi masyukkkk....
Tada.... siap untuk di makan.....
Baca doa sblm makan....

03 November 2009

Siakap 3 Rasa




Bahan-bahan

Ikan siakap } dikelar banyak-banyak, dilumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup sampai ke tulang.
Bawang putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus

Bahan Sampingan, dipotong dadu:
Nenas
Tomato
Cili bangla
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Air
Garam


Hiasan
Carrot – dihiris halus
Daun sup
Cili padi – hiris halus


Cara Membuatnya:
Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang. Kacau.
Masukkan air yang dicampur tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Masukkan bahan sampingan tadi dan tunggu hingga masak.
Curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan itu kasi geram sikit.
Makanlah panas-panas sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang. Jangan lupa gigit cili padi tu lagi pedas lagi sedap.

p/s: aku dah cuba resepi mmg masyuk....anak sulong suka sgt sbb x pedas....manis2 gitu...

      resepi ni aku ambil dari www.resepi.net resepi mak lang azie..TQ maklang...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

.::Doa Ibu::.

.::Doa Ibu::.

Perjalanan Penyusuanku

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Melayari Bahtera Selamanya


Our Little Muslimah Is Born

Coretanku

12 Amalan-amalan Murah Rezeki (1) Aidiladha (2) Aidilfitri (1) Al-Fatihah (1) Al-Quran (1) Amalan Soleh (4) Amir (5) Amir Demam.... (1) AMPAC Kulim (1) Asmaul Husna (1) Award (1) Ayat Motivasi dan Mutiara Kata (1) Baiti Jannati (2) Balik Kampung (1) Batasan Aurat dan Hukum (1) Batrisyia (1) Bengkak susu. (2) Bilal Bin Rabah (1) Bilal Diseksa (1) Bilal Yang Teguh Iman (1) Breastfeeding (2) Candid Anak2ku (3) Contest (4) Coret2 (2) Darussyifa' (1) Demam (3) Didikan Anak (2) Disayangi Suami (1) Distributor Shaklee Kulim. (1) Doa Solat Tahajud (1) Doaku (11) Fadhilat memelihara solat sunat dhuha (1) Fadilat Zikir (3) Family Event (3) Geram (1) Giveaway (12) Hari Lahir (3) Iblis Syaitan (1) Impian (2) Jangkitan Paru-Paru (1) Kangkung Lintah (1) Kejujuran (1) Kelebihan Solat Tahajud. (1) Kerja (3) Kisah Agama (2) Kisah Pedoman (1) KIsah Teladan (2) Kongsi Ilmu (6) Lirik dan makna Qasidah Ya hanana (1) Lirik Pilihan (1) Luahan (23) Luahanku (6) Madu Masad (1) Membuka Kunci Limpahan Rezeki dengan Solat Dhuha (1) Mingguan Yang Cbuk (1) Murah rezeki (1) Mutiara Hati (2) Nama Anak Syaitan (1) Panduan (3) Penawar Kepenatan (1) Pengedar Sah Shaklee Kulim (1) Penyusuan Ketika Puasa (1) Permata Hati (8) Program Tautan Kasih Ikatan Profesional Muslim (1) Puasa2008 (1) Rahsia Al-Quran disebalik Gempa di Sumatera (1) Ramadhan (1) Raya (2) Renungan (1) Resepi Aku (3) Sakit lutut (1) sakit sendi (1) Selawat Burdah (1) Senarai Tentera Badar Al-Kubra (1) Shaklee Distributor Kulim (1) Sharing Info (2) Sheikh Abdul Kadir al-Jailani (1) Solat Dhuha (3) Surah Al-Insyirah (1) SuraH Al-Kautsar (1) tak upload gambar (1) Tazkirah (24) Tinta Lebaran (1) tulang sulbi (1) Uric Asid (1) Zikir (1)